Nieuws

Na led komt lichtmanagement: duurzame revolutie in de verlichtingsbranche

Waar ledverlichting de afgelopen jaren voor enorme energiebesparingen zorgde in de verlichtingsbranche, is de volgende duurzame revolutie alweer volop aan de gang: lichtmanagement. Door verlichting steeds efficiënter te dimmen     en uit te schakelen, zijn enorme energiebesparingen mogelijk.

DuurzaamBedrijfsleven sprak uitgebreid met Nedap en Osram over de ontwikkelingen rondom lichtmanagement en de duurzame slagen die ermee te maken zijn.

Inspelen op aanwezigheid en daglicht:

Lichtmanagementsystemen stellen gebruikers in staat om hun verlichtingsarmaturen heel efficiënt aan te sturen. Dit gebeurt aan de hand van data, die door middel van bewegings- en daglichtsensoren verzameld wordt. “Er zijn verschillende manieren waarop we verlichting kunnen aansturen”, zegt Jeroen Somsen, managing director of lighting controls bij Nedap. “Dit kan bijvoorbeeld op basis van een tijdschema, op basis van de hoeveelheid daglicht die een bepaalde ruimte binnenvalt of op basis van beweging. Als er niemand in een ruimte aanwezig is, is het immers zonde om de verlichting aan te laten staan. Door deze strategieën toe te passen, zijn enorme energiebesparingen mogelijk.”

“Het eenvoudigste lichtmanagementsysteem is natuurlijk een lichtschakelaar naast de deur”, vult Hans Stalenhoef, senior account manager bij Osram, aan. “Maar lichtmanagementsystemen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, van eenvoudig tot ingewikkeld. De systemen kunnen toegepast worden in kleine kantoorpanden van drie tot vier ruimtes, maar ook in enorme industriehallen en magazijnen.”

Hoewel geavanceerde lichtmanagementsystemen al enkele jaren op de markt zijn, moeten ze nog wel een vlucht nemen. “Het bewustzijn over de kansen van deze systemen neemt langzaamaan toe”, zegt Somsen. “Tegelijkertijd staat het nog in de kinderschoenen. Momenteel is er een klein aantal voorlopers dat de kansen al volop benut.”

Stalenhoef beaamt dit: “Energiezuinige kantoren worden bijvoorbeeld steeds populairder. Men begint zich te beseffen dat lichtmanagement hier een belangrijke rol in kan spelen.”

"Een verdubbeling van de besparing die je met ledverlichting kan realiseren, is geen uitzondering"


Besparen op energie:
De kansen die lichtmanagement biedt op het gebied van energiebesparing zijn dan ook groot. “Na de efficiencyslag die met ledverlichting behaald kon worden, is lichtmanagement de overduidelijke volgende stap”, aldus Stalenhoef van Osram.

“Een led-armatuur verbruikt veel minder energie dan zijn voorgangers. Maar als de armatuur blijft branden op momenten dat dit niet nodig is, is dat nog steeds zonde”, vult Somsen van Nedap aan. “Die slag kan je met lichtmanagementsystemen maken. Een verdubbeling van de besparing die je met ledverlichting kan realiseren, is hierbij geen uitzondering.”

Maar ook op het gebied van welzijn kan lichtmanagement een belangrijke rol vervullen, stelt Stalenhoef. “Met lichtmanagement kun je bijvoorbeeld een realistisch dag- en nachtritme nabootsen, waardoor werknemers zich vitaler voelen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook extra licht bijschakelen na de lunch, om de dip na lunch tegen te gaan en eventuele fouten te voorkomen.”

Internet of Things:
De toenemende interesse in lichtmanagementsystemen is grotendeels een gevolg van de volgende stap in de ontwikkeling van deze systemen, die door verschillende verlichtingsproducten al genomen is: draadloze connectie met het internet, zodat lichtpunten online beheerd en aangestuurd kunnen worden.

“De connectie met het internet biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden”, zegt Somsen. “Die stelt gebruikers bijvoorbeeld in staat om verlichting real-time te monitoren. Op die manier maak je dus veel duidelijker inzichtelijk hoeveel besparing het systeem oplevert. Die terugkoppeling verhoogt het bewustzijn bij de eindgebruiker. Daarnaast wordt men er pro-actiever van en is men in staat om slimmere beslissingen te nemen, die leiden tot nog meer energiebesparing.”

“Daarnaast kunnen gebruikers verschillende locaties via één online-interface managen. Zo heeft de eindgebruiker inzicht in al zijn verlichtingssystemen, waar dan ook ter wereld, en kunnen energie-efficiënte maatregelen, die succesvol bleken op één locatie, met een druk op de knop doorgevoerd worden op alle locaties”, vervolgt Somsen.

Een Amerikaanse retailer illustreerde goed wat er mogelijk is met lichtmanagementsystemen die met het internet verbonden zijn. Somsen: “Uit de data van deze retailer bleek dat er tussen 8 en 9 uur ’s ochtends bijna niemand op de werkvloer aanwezig was. Daarom werd de helft van de verlichting in die tijdspanne uitgeschakeld, in een dambord-configuratie. Dit leidde tot een energiebesparing van € 1.000 op jaarbasis. Dit lijkt niet veel, maar deze retailer beschikte over zevenhonderd locaties. Met één druk op de knop werd dus € 700.000 op energie bespaard. Dat is een mooi voorbeeld van de kracht van de connectie tussen verlichting en het internet.”

De data vanuit lichtmanagementsystemen kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Dit kan voor compleet andere vormen van verduurzaming zorgen, stelt Stalenhoef: “Eindgebruikers kunnen bijvoorbeeld controleren of bepaalde ruimtes in de afgelopen dagen gebruikt zijn. Is dat niet het geval? Dan hoeft er ook niet schoongemaakt te worden.”

Lighting-as-a-service:
Lichtmanagement heeft niet alleen een verduurzamingseffect; het ondersteunt ook compleet nieuwe businessmodellen.

“Verschillende bedrijven bieden tegenwoordig een leaseconstructie van verlichting aan, ofwel lighting-as-a-service”, zegt Stalenhoef. “Hierbij betaalt de klant een maandelijks bedrag voor het licht, maar de fabrikant blijft eigenaar van het verlichtingssysteem. Dat kan hele interessante proposities opleveren. Lichtmanagement speelt hier een essentiële rol in, want je moet als aanbieder wel kunnen aantonen dat je geleverd hebt wat je beloofde te leveren.”

"De markt gaat exploderen; de voordelen zijn gewoonweg te groot om te negeren"
De standaard:
Somsen is ervan overtuigd dat connected lichtmanagementsystemen de standaard worden. “Binnen nu en een aantal jaar is elke nieuwe armatuur IoT-enabled (mogelijkheid om het armatuur te verbinden met het internet, red.). Dat wordt gewoon de standaard”, zegt hij. “De prijzen dalen namelijk enorm. Een aantal jaar geleden werd een armatuur nog uitgerust met € 100 aan apparatuur, maar tegenwoordig is dat veel goedkoper. Lichtmanagement wordt dus bereikbaar voor een steeds grotere groep mensen.” 

“De markt gaat exploderen”, vervolgt hij. “De voordelen zijn gewoonweg te groot om te negeren. Verduurzaming is tegenwoordig uitermate populair en connected lighting biedt daarin een uitgelezen kans.”

Tegelijkertijd zijn er genoeg slagen te maken: “Denk bijvoorbeeld aan standaardisatie en open source-mogelijkheden, zodat armaturen van alle merken met elkaar kunnen samenwerken. Daarin is nog een wereld te winnen.”

Data optimaal inzetten:

Stalenhoef beaamt de voordelen van lichtmanagement, ook om vervolgslagen te maken. “Licht zal altijd energie kosten. De meeste energie bespaar je nog steeds door het licht gewoon uit te doen. Met andere woorden: de energiebesparing die je met lichtmanagement kan behalen is eindig”, zegt hij. “Maar lichtmanagement stelt gebruikers ook in staat om verder te kijken. Worden alle ruimtes in een gebouw bijvoorbeeld wel optimaal benut? En hebben we eigenlijk wel zoveel ruimte nodig?”

“In de loop der jaren hebben we ongeveer 50 procent aan energie weten te besparen op verlichting. Dat is een enorme prestatie. Tegelijkertijd zijn we echter twee keer zoveel ruimte gaan gebruiken, waarmee die energiebesparing       weer teniet is gedaan”, vervolgt hij. “Meer ruimte betekent immers meer verlichting. Daar is nog enorm veel winst te behalen. Lichtmanagement stelt ons in staat om dat te doen. De data die lichtmanagement oplevert, kan namelijk ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoals efficiënter ruimtebeheer.”

 

Positieve invloed van Led verlichting op de mens

Gezonder leven? Vervang je verlichting!

Bijna iedere kantoorwerker, student, en ieder die het grootste gedeelte van de dag binnen doorbrengt herkent het wel. Na heel wat uurtjes binnen zitten neemt je concentratie af, slaat de moeheid toe, en bij enkelen van ons zal zelfs het humeur wisselen. Na een aantal jaren binnenshuis studeren heb ik helaas meer dan genoeg ervaring met deze verschijnselen. Maar wat heeft verlichting hiermee te maken…? 

Al meer dan 500 jaar is men bezig met het onderzoeken van de verschillende effecten van verlichting. Uit de bevindingen van de afgelopen 25 jaar is gebleken dat verlichting belangrijke biologische effecten heeft. Zoals de meesten weten speelt de zon een belangrijke rol in verschillende biologische en psychologische processen die de mens gezond houden. Aangezien we meer en meer tijd binnenshuis besteden, en dus minder vaak buiten zijn, is de verlichting in bedrijven, scholen en fabrieken van groot belang.

Invloed van verlichting

Het zogenaamde biologische effect van licht stelt dat het waarnemen van licht de hormoonhuishouding van jou en mij beïnvloed. Deze ommekeer in de hormoonhuishouding veroorzaakt verschillende positieve veranderingen in lichamelijke, mentale en psychische prestaties. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat helderwit licht een positieve invloed heeft op het ziekteverzuim, stemming, productiviteit, alertheid, concentratie, en het dag-nacht ritme. Om onze biologische klok te ondersteunen is helderwit licht vooral in de ochtend en vroege middag van belang. De nachtwerkers onder ons zullen met hogere lichtniveaus effectiever werken en veel minder fouten maken. 

LED of TL?

Tegenwoordig verdringt LED de TL lamp steeds verder van de markt, zoals deze 90 jaar geleden bij de gloeilamp deed. LED verlichting benadert als beste natuurlijk daglicht, met de hiervoor genoemde positieve effecten als gevolg. Deze lichtbron bespaart 70% tot 80% aan energie kosten, en heeft bovendien een langere levensduur dan TL verlichting. LED verlichting geeft beter en constant licht, verkleurt tien keer minder snel dan TL, en er komen bij breuk geen glassplinters en kwikdampen vrij. Voor de techneuten onder ons: LED kent geen stroboscopische effecten (flikkerende of knipperende effecten), geen hoge spanningspieken en magnetische velden, en geen schadelijke UV straling.

Kortom, bent u toe aan een nieuw, gezonder, energieker leven? Stap dan over op betere verlichting!

 

LED-verlichting afgestemd op op de logistiek en indusriële sector 

In de logistieke en industriële sector zijn veel bedrijven op zoek naar manieren om hun bedrijf “groen” te maken en hun CO2 uitstoot te verminderen. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de productiviteit. Wilt u uw magazijn, loods, distributiecentrum of buitenterrein verlichten? Is het uw doel om te besparen op uw energiekosten, beter zicht op de werkvloer of wilt u de verlichting minder vaak hoeven te vervangen? SmeetsLedLighting heeft altijd de juiste oplossing voor u. En in veel gevallen kan de verlichting zelfs worden vervangen zonder hoge investeringskosten.

Bedrijfshal verlichten:

Logistieke en industriële hallen worden in veel gevallen verlicht met conventionele gasontladingslampen, zoals TL buizen. Gezien de aard van de bedrijfsactiviteiten is er vaak sprake van veel branduren per dag. Dit gaat gepaard met een hoog energieverbruik en een hoge CO2 uitstoot. Afhankelijk van het aantal branduren moet deze verlichting regelmatig met hoogwerkers vervangen of gereinigd worden. Dit betekent een verstoring van de operatie en hoge vervangingskosten. De overstap naar ledverlichting kan een besparing in energie opleveren van 50 tot 70%.

Ook op vervangingskosten wordt bespaard. Vooral in hallen waar het plafond hoog is, is het een uitdaging een kapotte lamp te vervangen. Ledverlichting hoeft u veel minder vaak te vervangen dan conventionele verlichting, omdat de levensduur van led gemiddeld acht keer langer is. En met bewegingssensoren of daglicht correctie branden de lampen alleen als dat echt nodig is. Dat is gunstig voor uw energieverbruik, maar ook het milieu heeft baat bij ledverlichting. 

SmeetsLedLighting kan op basis van de hoogte van de hal en de aard van de bedrijfsactiviteit een totaalconcept aanbieden over welke verlichtingsoplossing voor uw situatie de juiste is. 

Terreinverlichting:

Ook voor de buitenterreinen in de industriële sector biedt SmeetsLedLighting oplossingen op het gebied van verlichting. Buiten is immers net zo’n grote besparing te realiseren als binnen. De verlichting hoeft vaak niet op volle kracht te branden. Slim ingestelde verlichting zorgt voor het juiste zicht zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Wegen, gebouwen en terreinen moeten goed verlicht zijn, zodat werknemers hun werk goed en veilig uit kunnen voeren. Met bewegingssensoren kan de verlichting precies aan waar het noodzakelijk is, of tot het juiste niveau gedimd worden. Zo brandt er geen lamp onnodig.

 

LED-verlichting afgestemd op woningcorporaties

Als woningcorporatie gaat u natuurlijk niet over de verlichting die bewoners in huis gebruiken. Wel kunt u een steentje bijdragen aan een beter milieu door bijvoorbeeld buitenverlichting te vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Zo kunnen woningcorporaties kiezen voor een aantal duurzame toepassingen, zoals LED-licht in algemene ruimtes als galerijen, trappenhuizen of parkeergarages.

Naast het feit dat LED-verlichting energiezuinig is, behoeft dit type verlichting weinig onderhoud en vervanging, in tegenstelling tot traditionele halogeen- en gloeilampen. Ook hiermee kunnen woningcorporaties kosten besparen. De belangrijkste voordelen van LED-licht voor woningbouwcorporaties opgesomd:
•Meer wooncomfort
•Veiliger gevoel door prettiger en beter licht
•Verlichting brand alleen daar waar nodig
•Milieuvriendelijk, forse afname van CO2-uitstoot
•Energiereductie
•Waarde verbetering van uw vastgoed
•Minder onderhoudskosten

 

Lichtopbrengst TL versus Led TL

Er wordt vaak beweerd dat traditionele tl-lampen meer licht geven dan led-tl's, omdat ze een hogere lumen-output zouden hebben. In dit artikel zullen wij aantonen dat led-tl's inmiddels niet alleen een hogere lumen-output hebben maar een ook een véél betere lumen-behoud.

Lumen en Lux:

Deze begrippen worden nog steeds door elkaar gehaald vandaar eerst een korte uitleg. Lumen is de hoeveelheid licht die een lichtbron af geeft ongeacht de richting van dat licht. Lux is de hoeveelheid licht (lumen) per vierkante meter. Een lichtbron die 1000 lumen afgeeft op een oppervlakte van één vierkante meter levert een lichtopbrengst op van 1000 Lux. Diezelfde lamp van 1000 lumen waarbij het licht valt op 10 vierkante meter zal een luxwaarde opleveren van 100 Lux.

Lichtopbrengst tl-lamp:

In ons voorbeeld gaan wij uit van een 58 Watt tl-d lamp (150 cm). Deze tl-d lamp heeft een lumen opbrengst van 5240 lumen. De levensduur van deze lamp is 7.000 uur. De lichtterugval gedurende de levensduur bedraagt 35%. Een tl-lamp is een z.g. rondstraler. Bij montage van een tl-lamp in een armatuur wordt 50% van het licht naar boven afgegeven. Daarnaast vervuilen de tl-lampen in hoge mate. Dit wordt veroorzaakt door de hoge temperaturen (meer dan 70 graden Celsius) van de lamp tijdens het branden. Hierdoor gaat gemiddeld nog eens 15% van de lichtopbrengst verloren.

Tl-lamp in armatuur met spiegeloptiek:

Als we nu kijken naar de lichtopbrengst dienen wij de volgende correcties aan te brengen bij de lumen-output van de tl-lamp:

Tl-lamp 58 Watt in armatuur :

Lumen-output volgens fabrieksopgave :                5.240 lumen

Gemiddelde lichtterugval 17,5% :                          -/- 917 lumen

Lichtterugval door vervuiling :                                 -/- 786 lumen

Werkelijke lumen-output :                                         3.537 lumen

Verlies door armatuur 35% :                                  -/- 1.238 lumen

Netto lichtopbrengst :                                             2.299 lumen

Led-tl in bestaande armatuur:

Een led-tl heeft een lichtterugval van slechts minder dan 5% over zijn hele levensduur. De levensduur is meer dan 50.000 branduren. Een led-tl wordt niet warmer dan ca. 30 graden Celsius en vervuilt daardoor veel minder dan een tl-lamp. Bij de montage van een led-tl in een bestaande armatuur wordt het eventueel aanwezige spiegeloptiek niet gebruikt. De led-tl geeft immers zijn licht maar aan één zijde af. Met andere woorden: de totale lumen-output van de led-tl wordt naar benden afgegeven.

Uitgangspunt voor deze vergelijking is een 23W led-tl.

Lumen-output led-tl volgens fabrieksopgave :      2.300 lumen

Gemiddelde lichtterugval 2,5% :                              -/- 60 lumen

Netto lichtopbrengst :                                           2.240 lumen

 

LED TL verlichting met microwave sensor

De microwave sensor is een sensor die bewegingen kan detecteren. Deze slimme led verlichting is een aanwinst voor wie op zoek is naar energie efficiency. Deze kan goed toegepast worden in bijvoorbeeld parkeergarages of kantoren. Het werkt als volgt, als je de parkeergarage binnen rijdt gaat de LED TL lamp naar 100% lichtopbrengst. Dit wordt teruggebracht naar 30% als er geen beweging meer is . Als er na een bepaalde tijd nog steeds geen beweging is gaat de lamp helemaal uit. 

 

EU stelt verbod op halogeenlamp uit tot 2018

De EU-lidstaten hebben afgelopen week besloten het verbod op halogeenlampen uit te stellen tot 2018. Het uitstel vindt mede plaats als gevolg van het werk van lobbyisten (waaronder LightingEurope) die stellen dat de led-lamp nog niet klaar is om de massamarkt van halogeenlampen over te nemen.
 
Het verbod op de halogeenlamp zou komend jaar, per 1 september 2016, in de Europese Unie ingaan. De EU wil namelijk dat alle lampen die niet in energielabel A of B vallen volledig in de ban worden gedaan. De redactie van LED Magazine sprak voor haar maart-editie over de kwestie nog met LightingEurope, de NLA, Osram, InRetail en Nordeon.

Met het besluit is de EU echter niet volledig tegemoet gekomen aan de wensen van industrieassociatie LightingEurope, die zag het verbod graag tot 2020 uitgesteld zien. Het oorspronkelijk verbod per 1 september 2016 werd vastgesteld in 2009. Volgens Europakenners is het de eerste keer dat de Europese Unie op de invoering van een dergelijk verbod (tijdelijk) terugkomt.
 
De Europese Commissie laat middels een persverklaring weten: ‘Het uitstellen van de uitfasering zorgt ervoor dat er efficiëntere producten op de markt komen en het geeft consumenten de mogelijkheid om de best presterende lampen voor hun toepassing te kopen.’    

 

Verbod op kwiklampen (HPMV lampen, HID lampen, HQL, HPL)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32010D0571